Uleiul de seminţe de cânepă – proprietăţi şi utilizare cosmetică

Uleiul de cânepă utilizat în îngrijirea pielii nu provine din cannabis (cu proprietăţi narcotice), ci din Cannabis sativa L. Cel mai valoros ulei de cânepă este cel nerafinat şi presat la rece la temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Are o culoare galben-verzuie şi este celebru pentru proprietăţile sale preţioase într-o gamă largă de aplicări cosmetice. Din acest motiv, uleiul de cânepă este potrivit pentru îngrijirea părului şi pielii. Ce proprietăţi, utilizare şi compoziţie are uleiul de cânepă?

Uleiul de cânepă şi seminţele de cânepă

Planta Cannabis creşte în Asia Centrală. Fibrele sale au fost utilizate pentru producerea hârtiei, velelor şi sforilor, iar uleiul extras din fibre a fost utilizat pentru ameliorarea leziunilor pielii. În Europa modernă, cannabisul nu şi-a câştigat popularitatea în industria cosmetică. Până recent, doar industria chimică a beneficiat de proprietăţile sale, utilizând planta pentru a extrage componente populare în prepararea vopselelor şi produselor de lăcuit. Această reticenţă în utilizarea plantei Cananabis sativa a rezultat din teama de cannabis şi din cauza interzicerii cultivării acesteia. Drept consecinţă, plantele de cânepă non-narcotice au fost discreditate.

Cum se obţine uleiul de cânepă?

Uleiul de cânepă este extras din seminţele de cânepă. Este presat la rece din varietăţi selectate ale acestor seminţe. Seminţele de cânepă conţin până la 40% ulei de cânepă. Uleiul proaspăt are o culoare verzuie şi, expus la lumina soarelui, devine aproape incolor. Uleiul de cânepă are un parfum plăcut şi subtil de nuci.

Ulei de cânepă – compoziţie

Uleiul de cânepă, conform INCI, este denumit Ulei de Semineţe de Cannabis sativa (Cânepă).

Uleiul de cânepă este compus în procent de aproximativ 80% din acizi graşi esenţiali (EFA), în special din:

  • acid linoleic din grupul acizilor graşi omega-6,
  • acid linolenic din grupul omega-3.

În plus, ambii acizi au proporţii optime: raportul dintre acizii omega-6 şi acizii omega-3 este de 3:1, ceea ce permite metabolismul corespunzător al lipidelor.

De asemenea, uleiul de cânepă conţine şi alţi acizi, precum:

  • acid oleic,
  • acid palmitic,
  • acid gamma-linolenic,

precum şi caroten, proteine, aminoacizi, minerale, vitamine (A, D, E şi K), fitosteroli şi fosfolipide. În plus, uleiul de cânepă conţine o bogăţie de substanţe biologice active cu proprietăţi antiinflamatorii, regenerative, antiseptice, antioxidante şi de protecţie solară. Acestea includ tocoferol, cannabidiol și terpineol.

Uleiul de cânepă este unul dintre cele mai eficiente uleiuri vegetale cu proprietăţi nutritive. Îşi datorează numele compoziţiei sale.

Ulei de seminţe de cânepă – proprietăţi cosmetice

Uleiul de cânepă reconstruieşte stratul hidrolipidic al epidermei şi repară deterioarea stratului intracelular. Drept rezultat, pielea îşi menţine hidratarea, iar epiderma îşi îndeplineşte mai bine funcţiile de protecţie. În plus, datorită conţinutului de acizi graşi esenţiali, uleiul de cânepă menţine pielea într-o condiţie favorabilă şi creşte rezistenţa la factorii externi, inclusiv la vânt, îngheţ şi soare.

Mai mult decât atât, uleiul de cânepă ameliorează inflamaţiile în cazul dermatitei atopice, psoriazisului şi eczemelor şi susţine tratamentul acestora. În plus, reduce pruritul pielii afectate de dermatoze, precum AD şi de alergii. De asemenea, reduce riscul de iritaţii şi decolorare, regenerează şi hrăneşte pielea şi previne îmbătrânirea prematură.

Uleiul de cânepă, de asemenea, îmbunătăţeşte tonul pielii, reglează secreţia de sebum şi redă elasticitatea şi hidratarea pielii. În plus, netezeşte şi conferă catifelare pielii, şi – ca agent de protecţie solară natural – protejează pielea de lumina soarelui. Stimulează creşterea părului, intensifică strălucirea şi facilitează perierea.

Ulei de cânepă – utilizare cosmetică

Uleiul de cânepă este absorbit rapid şi nu lasă un strat uleios la nivelul pielii. Poate fi utilizat în formă pură, direct pe piele sau în compoziţia produselor cosmetice pe bază de ulei de cânepă, în special emolienţi pentru piele problematică sau pentru îngrijirea sugarilor şi copiilor mici. Este un ingredient popular în compoziţia loţiunilor de corp, săpunurilor, cremelor faciale şi loţiunilor de protecţie solară. Uleiul de cânepă poate fi utilizat pentru toate tipurile de piele deoarece:

  • hidratează pielea uscată;
  • reglează secreţia de sebum şi echilibrează funcţionarea glandelor sebacee pentru tenul gras;
  • oferă lipidele care lipsesc în cazul tenului sensibil;
  • previne apariţie ridurilor în cazul tenului matur.

Uleiul de cânepă în bucătărie

Datorită compoziţiei sale bogate şi sănătoase, uleiul de cânepă este ideal nu numai în îngrijire, dar şi în bucătărie. Uleiul de cânepă poate fi consumat doar rece. Nu este recomandată încălzirea acestuia şi, astfel, – nu poate fi folosit pentru prăjirea şi coacerea alimentelor. Expunerea prelungită a uleiului de cânepă la temperaturi ridicate îi va elimina proprietăţile valoroase. Cu toate acestea, poate fi utilizat la prepararea şi îmbogăţirea savorii multor feluri de mâncare. Îl puteţi adăuga în crupe de hrişcă, care va căpăta astel o textură cremoasă sau îl puteţi folosi pentru a asezona găluştele proaspăt gătite. Ca bază, îl puteţi folosi pentru a prepara pesto, pastă de legume şi brânză quark, precum şi pentru sosuri şi salate. Uleiul de cânepă va oferi fiecărui fel de mâncare o aromă inedită şi specifică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *